Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tájházak, múzeumok képes leírás - Hagyományőrzés - ősi hagyományok.tlap.hu
részletek »

Tájházak, múzeumok - Hagyományőrzés - ősi hagyományok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hagyomanyorzes.tlap.hu » Tájházak, múzeumok
Keresés
Találatok száma - 8 db
Buzsáki tájház

Buzsáki tájház

A tömésház a 19. században épült, módos paraszt portája volt, ami jól látható a telek nagy méretén, gazdasági épületein. A ház megvásárlásakor már jelentős változásokon ment át, tájházzá alakításakor szabadkéményes formába építették vissza, azaz a konyhában látható sárkemence fölött kémény nyílás található. Ezen keresztül a füst kihúz a konyhából így nem gomolyog a térben. A szabadkémény nyílásába tették egykor a füstölni kívánt húsokat. A konyhától jobbra és balra található a ház két szobája, mindkettőt mázas szemeskályha melegíti, amit a konyhából fűtenek, így a szobába egyáltalán nem jut be a füst. A ház első szobája volt a család tisztaszobája, amit a legszebb textilneművel, szentképekkel öltöztettek fel és kímélték a mindennapi használattól. A szoba ma is 19. századi tisztaszobának van berendezve, két szépen felvetett ággyal, szentképekkel, gazdag díszítéssel. A hátsó szoba, ami egykor a család lakószobája volt, ma kiállítótérként funkcionál, hiszen itt helyezték el a buzsáki népművészet, népi iparművészet legszebb darabjait.

Kemencés Udvar

Kemencés Udvar

Célom az volt ennek az Udvarnak a kialakításakor, hogy a magyar paraszti étkezési kultúrát felelevenítsem. Az értékmegőrzés vágya késztetett, a hitelesség igénye mellett. A magyarság kemencetípusainak, edényeinek, eszközeinek és azok használható másolatainak gyűjteménye, ami itt bemutatásra kerül. Az elmúlt években érezhetően nőtt az érdeklődés a hagyományos paraszti élet emlékei iránt. Népszerű a falusi turizmus is. Nem titkolt szándékom az érdeklődés kielégítésén túl, népi műveltségünk eme színfoltjának átörökítése. A szabadba épített kemencék, ellentétben szobai társaiktól nem mint fűtő, hanem mint főző-sütőkemence funkcionálnak. A kemencében való ételkészítés kultúránk elhanyagolt ága, a vendéglátás csak kiragadott ételeket kínál, a választék bővítésének igénye nélkül.

Margitpincei hímzésmúzeum

Margitpincei hímzésmúzeum

Vargáné Kovács Veronika helytörténeti textilgyűjteménye, amely az országban egyedülálló, a sióagárdi népviseletet és díszítőművészetet mutatja be az 1800-as évektől napjainkig. A 26 éves kitartó amatőr néprajzkutatói munkájának eredménye ez a csodálatos magángyűjtemény. A múzeumot 2005. május elsején nyitotta meg a család. A szabadrajzú színeshímzés motívumait kezdte gyűjteni, majd később kiterjedt a figyelme a viseletekre és a szőttesekre is. A múzeum teljes keresztmetszetet ad Sióagárd textilkultúrájáról, a díszítetlen mezei ruháktól a fehér likashímzésen át a lila-kék és piros-bordó színessel varrott ingek, pruszlikok, párnavégek, díszítőtörülközőkön át a teljes viseletig. Nemzeti kultúránknak ez egy olyan kincse, amely örökre eltűnt volna ha Veronika kitartó munkájával nem menti meg az enyészettől illetve az anyagi haszonért felvásárlók kezei közül. Bemutatjuk az előrajzolást is, amit közvetlenül a textilre "írnak".

Hagyományőrzés - ősi hagyományok magazin hírek
Hétvégén rendezik meg Bugacon az Ősök napja hagyományőrző fesztivált
Hétvégén rendezik meg Bugacon az Ősök... Most hétvégén rendezik meg Bugacon az Ősök Napja hagyományőrző fesztivált, amellyel a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állítanak emléket a szervezők. A péntektől vasárnapig tartó ünnepségén tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és vetélkedők, íjász programok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások,...
Táncos programok sorát kínálja tavasszal és nyáron Szombathely
Táncos programok sorát kínálja... A legkülönbözőbb stílusokat képviselő táncos rendezvényeket kínál tavasszal...
Tovább gazdagodott a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár
Tovább gazdagodott a Hungarikumok... Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a...
Matrica Múzeum és Régészeti Park

Matrica Múzeum és Régészeti Park

A mai Százhalombatta területén található római kori település nevét viselő tájmúzeum a régió egyik legismertebb kulturális intézménye. A múzeumban tudományos kutatás mellett múzeumpedagógiai tevékenység is folyik: diákok számára tudományos és ismeretterjesztő előadások, múzeumpedagógiai órák. A fiatalabbak számára játszó és kézműves foglalkozásokat is tart az intézmény. A múzeumhoz tartozó régészeti park vaskori és bronzkori leleteket tartalmaz, falu részletek korhű másolataival, valódi lakóházakkal, melléképületekkel és használati tárgyakkal.

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

A budapesti Néprajzi Múzeum a legkorábban szerveződött európai szakmúzeumok sorába tartozik. Születésnapjaként 1872. március 5-ét tartja számon a tudománytörténet, amikor Xántus Jánost (1825-1894) kinevezték a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztályának őrévé. A jogi képzettségű, a szabadságharc honvédtisztjéből az amerikai emigrációban neves természetrajzi kutatóvá lett Xántus János vezető muzeológusi megbízatását azon nagyszabású néprajzi kiállítás sikerének köszönhette, amit az általa 1868-1869-ben Kelet-Ázsiában gyűjtött két és fél ezer darabból álló anyagból rendezett.

Székely Nemzeti Múzeum

Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum 1875 óta látogatható. Ez a jelentős tudományos intézmény a székelység és a székelyföldi regionális örökség kutatását, bemutatását vállalta fel. A pecsétjében szereplő 1879-es évszám annak az emlékét őrzi, hogy ekkor került a székelység közös tulajdonába. Jelenleg a legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény, egyben Kovászna megye és a Székelyföld egyik fontos turisztikai látványossága. A romániai múzeumi hálózatban regionális besorolású, fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. Munkáját segíti a kilencvenes években bejegyzett Székely Nemzeti Múzeum Alapítvány is.

Szentendrei skanzen

Szentendrei skanzen

A szabadtéri néprajzi múzeumokat a 19. század végén több tényező együttes hatására hozták létre. Egyrészt a tudományok fejlődését követve folyamatosan fejlődtek és differenciálódtak a nekik megfelelő muzeológiai tudományágak. Felmerült egy olyan néprajzi múzeum létesítésének igénye, mely a népéletet a lehető legkomplexebb módon, a házakat és gazdasági épületeket, beleértve a berendezési és gazdálkodási tárgyaikat is, képes bemutatni. Másrészt a 19. század második felétől kifejlődő szakaszába érkező kapitalista gazdaság erőteljes városiasodást, modernizációt indított el Észak-nyugatról Keletre húzódva egész Európában, melynek következtében a meglévő falusi-paraszti építészet alkotásai viharos pusztulásnak indultak. A népi építészeti emlékek védelme elodázhatatlanná vált. E két feladat megvalósításához kiválóan alkalmasnak bizonyultak a skanzenek.

Tanyamúzeum

Tanyamúzeum

Megtalálható weboldalunkon Magyarország összes tanyamúzeuma. Tanyák, kiállítóhelyek bemutatása , története. Tájházak megyénkénti és helységenkénti lebontásban. Folyamatosan frissülő, kapcsolódó programajánlatokkal, friss hírekkel, cikkekkel és további látnivalókkal. Tájkonyha receptekkel, magyar konyha története

Tuti menü