Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Halmos Béla népzenekutató emléke előtt is tisztelegnek az idei Kecskeméti Népzenei Találkozón, amelyet szeptember 19. és 22. között rendeznek meg immár 24. alkalommal. - Hagyományőrzés - ősi hagyományok magazin
részletek »

Kecskeméti Népzenei Találkozó a hétvégén prímásversennyel és a Csík Zenekar jubileumi koncertjével

Hagyományőrzés magazin: minden népnek, nemzetnek megvannak a sajátos, jellegzetes hagyományai. Kulturális, nemzeti értékek, melyeket őriznünk, ápolnunk kell, mert csak így lehetünk teljesek értékeinkkel, hagyományainkkal.
Hagyományőrzés - ősi hagyományok magazin
Oszd meg másokkal
Kecskeméti Népzenei Találkozó a hétvégén prímásversennyel és a Csík Zenekar jubileumi koncertjével
Kecskeméti Népzenei Találkozó a hétvégén prímásversennyel és a Csík Zenekar jubileumi koncertjével
Halmos Béla népzenekutató emléke előtt is tisztelegnek az idei Kecskeméti Népzenei Találkozón, amelyet szeptember 19. és 22. között rendeznek meg immár 24. alkalommal.
A népzene a magyar kultúra szerves része, amelyet kötelességünk ápolni - mondta Mák Kornél, Kecskemét kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a programsorozatot hétfői sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt népzenekutató, Halmos Béla emlékére prímásversenyt rendeznek, a 25 éves Csík Zenekar pedig jubileumi koncertet tart.

Bak Lajos, a fesztivált rendező Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatója hangsúlyozta: a kecskeméti az egyetlen olyan találkozó, amely az autentikus magyar népzenével foglalkozik, mert a még élő, hagyományainkat ápoló emberekkel találkozhatnak az érdeklődők. Hozzátette, hogy a négynapos fesztivál keretében negyven program várja az érdeklődőket.

A népzene és az irodalom találkozása jegyében Kányádi Sándor és a Fonó Zenekar ad műsort a Cifrapalotában. A kínálatot fazekas kiállítás és a helyi értékek felmutatására szerveződött civil társulás, a Garabó vására színesíti, amelyre kézművesek, népi iparművészek kifejezetten magas minőségű, kizárólag saját gyártású termékekkel érkeznek.
Hirdetés

A népzenei találkozó társrendezője a Hagyományok Háza, amelynek képviseletében Agócs Gergely úgy fogalmazott: ez a népzene nem egy muzeális dokumentumgyűjteményből előhalászott emlékképek jegyzéke, hanem egy élő, folyamatosan fejlődő anyag, amelyet még élő művelőitől tudnak átörökíteni.

Agócs Gergely emlékeztetett arra, hogy Kodály korában még a mindennapok része volt a zenei anyanyelv. Fontosnak nevezte, hogy a gálaműsorban a népzenét művelő előadóktól kezdve a falusi pásztorig mindenki fellép, aki magas színvonalon ápolja a népzenét.

A fesztivál idején A népzene- és néptánckutatás eredményeinek társadalmi hasznosulása címmel konferenciát szerveznek.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - kecskemét, népzene, fesztivál, prímásverseny, csík zenekar
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-17 10:06:23
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü