Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy régi hagyományt felelevenítve Kecskeméten sült libát visznek vasárnap repülővel Ópusztaszerre a Magyarok Asztalára - mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón. - Hagyományőrzés - ősi hagyományok magazin
részletek »

Itthon vagy!-hétvége - sült liba repülővel Ópusztaszerre, de országszerte is több ezer program vár Szent Mihály ünnepén

Hagyományőrzés magazin: minden népnek, nemzetnek megvannak a sajátos, jellegzetes hagyományai. Kulturális, nemzeti értékek, melyeket őriznünk, ápolnunk kell, mert csak így lehetünk teljesek értékeinkkel, hagyományainkkal.
Hagyományőrzés - ősi hagyományok magazin
Oszd meg másokkal
Itthon vagy!-hétvége - sült liba repülővel Ópusztaszerre, de országszerte is több ezer program vár Szent Mihály ünnepén
Itthon vagy!-hétvége - sült liba repülővel Ópusztaszerre, de országszerte is több ezer program vár Szent Mihály ünnepén
Egy régi hagyományt felelevenítve Kecskeméten sült libát visznek vasárnap repülővel Ópusztaszerre a Magyarok Asztalára - mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.
Kecskemét is kapcsolódik az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című országos rendezvénysorozathoz, amelynek alkalmából egy 2. világháború előtti hagyományt felelevenítenek - hangsúlyozta a polgármester.

Zombor Gábor szerint régi pilóták között még él a szájhagyomány, a "libaexpressz", amely szerint a Kecskemét körüli tanyákon sült libákat melegen tartva, repülővel szállították Párizsba, ahol a legelőkelőbb szállodák éttermeiben szolgálták fel.
Hirdetés

"Mi a Bozsó-házban fogjuk megsütni a libát, és sportrepülővel fogjuk Ópusztaszerre szállítani" - fűzte hozzá a város első embere.

Beszámolt arról, hogy az ebéd utáni édességet, a dobostortát is Kecskemét szállítja Ópusztaszerre. A tortát az Argentínából az Itthon vagy!-hétvégére hazautaztatott 73 éves Szalma Gizella süti helyi cukrászokkal. Mint arról az MTI korábban már beszámolt, Szalma Gizella sütemények sütéséből tartotta fenn családját Argentínában.

Zombor Gábor hozzátette, hogy az országos program keretében Kecskemét is hagyományaiból és kultúrájából nyújt ízelítőt, erősítve a nemzeti összetartozást.

A program szerint szombaton hagyományos Szent Mihály-napi Garabó rendezvény lesz a város főterén. Vásári népi játékok mellett a város térségére jellemző ételek, italok bemutatása és kóstoltatása is szerepel a műsorban. A hétvégén ingyenesek lesznek a múzeumi belépők. A nyitott városháza népzenével, kiállítással várja az érdeklődőket.

Vasárnap este fél 10-kor Kecskemét is csatlakozik az országos akcióhoz, amikor számos településen őrtüzek gyúlnak.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel induló hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezi a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. A szeptember 28-29-i hétvégén több mint 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be, több mint húsz helyszínt kapcsolnak élőben.
- MTI -
Itthon vagy - Magyarország, szeretlek! Szent Mihály napja
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Itthon vagy!-hétvége, közmédia, Szent Mihály napja
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-27 10:17:18
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü