Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Igazi falusi menyegzőn vehetnek részt azok az érdeklődők, akik kilátogatnak a vasárnapig tartó VII. Ajaki Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztiválra. - Hagyományőrzés - ősi hagyományok magazin
részletek »

Az Ajaki Lakodalmas fesztivál fénypontja szombaton lesz: megköttetik a házasság, utána jön a lagzi, lakoma és a mulatság

Hagyományőrzés magazin: minden népnek, nemzetnek megvannak a sajátos, jellegzetes hagyományai. Kulturális, nemzeti értékek, melyeket őriznünk, ápolnunk kell, mert csak így lehetünk teljesek értékeinkkel, hagyományainkkal.
Hagyományőrzés - ősi hagyományok magazin
Oszd meg másokkal
Az Ajaki Lakodalmas fesztivál fénypontja szombaton lesz: megköttetik a házasság, utána jön a lagzi, lakoma és a mulatság
Az Ajaki Lakodalmas fesztivál fénypontja szombaton lesz: megköttetik a házasság, utána jön a lagzi, lakoma és a mulatság
Igazi falusi menyegzőn vehetnek részt azok az érdeklődők, akik kilátogatnak a vasárnapig tartó VII. Ajaki Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztiválra.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárda mellett fekvő, a városi rangot néhány hete elnyerő településen ezen a hétvégén minden a lakodalmas hagyományok őrzéséről és bemutatásáról szól.

A pénteken kezdődő és vasárnapig tartó háromnapos ajaki ünnepen egy valódi lakodalom bemutatása mellett zenésztalálkozót, ukrán-magyar jószomszédsági napot és városavató ünnepséget is rendeznek - olvasható a település honlapján.

A pénteki zenésztalálkozón főként amatőr zenekarok lépnek fel. A Péter-tavi fesztiválközpontban ezen kívül színházi előadás, este pedig további koncertek várják a látogatókat, akik a másnapi lakodalom előkészületeibe is bepillantást nyerhetnek. A helyi népszokások szerint ezen az estén viszik át hozományt, illetve az egyéb kellékeket (jegying, kelengye) a vőlegény házába.
Hirdetés

A szombati hivatalos megnyitó után kezdődik a színpadon ténylegesen házasságot kötő ifjú pár lakodalma. Az ajaki hagyományőrző lakodalmak szinte minden népi jellegzetessége megjelenik: a falu utcáit bejárja a testvértelepülések lakóival kiegészülő lakodalmas násznép, lesz lánykikérés, menyasszonypogácsa, és megfőzik az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposztát, amelynek elkészítése tavaly Guinness-rekorddal is párosult, ugyanis itt készítették el a világon a legtöbb töltött káposztát zárt tűzláncon.

A lakodalmas menet visszaérkezése után veszi kezdetét a lagzi, amelyen számos népi és hagyományőrző együttes lép fel. A lakodalmas menüre kiéhezett közönség - kóstolójegy ellenében - több mint ötven főzőhelyen válogathat a különböző települések, egyesületek és baráti körök által készített gasztronómiai ételkülönlegességek közül. A szombati fesztiválnapot késő este koncertek zárják.

A vasárnapi ünnepi szentmise, illetve a Nagyboldogasszony-napi búcsú és körmenet után délután rendezik meg a vőfélytalálkozót, valamint az első magyar-ukrán jószomszédsági napot. A nap hátralevő részében várossá válását ünnepli Ajak, kora estétől pedig ismét a zenekarok veszik birtokba a fesztiválközpontot a Péter-tónál.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lakodalmas fesztivál, ajak, lagzi, mulatság, lakoma
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-02 13:25:56
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü